kr

Genom att köpa denna produkt tecknar du dig för en lokbyggsats. Betalning sker först när byggsatsen är leveransklar!
Leveranstid på lokbyggsatser är betydligt längre än för våra övriga produkter. Du meddelas en uppskattad leveranstid efter lagd beställning.

Pris: 5300kr

 • Byggsatsen är i 1940-​talsutförande och kan byggas som SWB eller SJ-​version.
 • Färdig­mon­terat och funge­rande lokchassi
  – komplett med hjul, koppel­stänger och växellåda
  – konti­nu­er­ligt fjäd­rande drivaxlar (Conti­nuous springy beams = CSB)
  – löphjuls­boggi.
 • Övriga delar som bl.a.:
  – panna i färdig­bockad etsad mässings­plåt,
  – etsad hytt och tender,
  – dekaler och skyltar för SWB och SJ,
  – Mash­i­ma­motor
  – en mängd gjutna och etsade detaljer.
 • Utförlig bygg­be­skriv­ning med historik, instruk­tioner, ritningar och bilder.

Kan restnoteras

Artikelnr: SMJLB-M3E6 Kategori: Etiketter: ,

Beskrivning

Förebilden

Ånglok litt M3 från SWB, över­tagna 1945 av SJ som litt E6. Efter våra tidi­gare byggsatser av ånglok littera H3/​A6 och littera P7/​A7 kommer nu ytter­li­gare ett lok i serien om byggsatser till svenska ånglok i skala H0. Den nya byggsatsen tas fram i en begränsad serie och är gjord efter samma princip, dvs. färdig­byggt chassi och en mässings­byggsats med gjut­delar, dekaler, motor etc.

Stock­holm Westerås Bergs­la­gens Nya Järn­vägs AB (SWB) behövde i början av 1910-​talet en gods­tågs­loktyp. som kunde prestera mer i hastighets- och drag­krafts­hän­se­ende än de otidsen­liga engelsk­till­ver­kade M-​loken.

SWB hade redan 4 stycken H3-​lok vid den här tiden och genom att göra en åtta-​kopplad version av detta lok så skapade man ett s.k. Consolidation-​lok, som liknade H3-​loket i allt utom axel­följd och driv­hjuls­di­a­meter som fick litte­ra­be­teck­ningen M3. Driv­hjulen gjordes dock så stora (1407 mm) att loket även kunde fram­föra persontåg.

SWB beställde 11 st, som leve­re­rades av NOHAB och Falun 1912–20. M3-​loken visade sig vara ett verk­ligt allroundlok, som kunde användas i all slags tågtjänst, t.o.m. i snälltåg.

År 1945 förstat­li­gades SWB efter att ha drivits som stat­ligt bolag i ett år och M3-​loken blev SJ E6 1703–13. Fler­talet lok fort­satte sin drift på de f.d. SWB-​linjerna men blev vart­efter hänvi­sade till sido­lin­jerna. I slutet av 1950-​talet började E6-​loken avställas för att skrotas på 1970-​talet.

Faktaunderlag: Försvunna lok- och motor­vagn­styper 1974. Del II. Tåg nr 4/​75.

Ytterligare information

Vikt 1 kg