Text: ALu  Bild: ALu


Under en vistelse i Rättvik passade jag på att besöka Utby Rallare som bygger en anläggning föreställande rättviksområdet anno 1960.

Utby Rallare är en MJ-klubb i Rättvik med ett tiotal medlemmar. Klubben disponerar en före detta ladugård som totalrenoverats av medlemmarna. (Det finns en bild i lokalen som visar hur det såg ut när korna just lämnat ladugården. Det är mycket svårt att förstå att det är samma lokal som anläggningen finns i.)

Anläggningen har Rättviks station som centralpunkt. Från denna station grenar tre olika linjer ut sig i olika riktningar, mot Mora, mot Falun och mot Borlänge. Dessa linjer samlas på anläggningen i ett gemensamt tågmagasin (idén om ‘resten av Sverige som ju fler klubbar tillämpar…). Klubben planerar även att ta med det industrispår som gick från Rättviks station till Rättviks kalkbruk samt bygga den smalspåriga industribana som förband Kullsberg kalkbruk med en station just väster om Rättvik. Kalkbrottet i Kullsberg är idag omgjort til utomhusscenen Dalhalla. 

Man har valt året 1960 då det fortfarande fanns trafik även på falunlinjen. Det finns ett stort antal modeller av byggnader från Rättvik med omnejd på anläggningen och många av dem har en historia eftersom flertalet medlemmar är masar just från Rättvik och vet vem som bodde i vilken kåk och vad som hände där den där höstkvällen… En av medlemmarna bor i stationshuset på en nedlagd station. Huset finns givetvis med på anläggningen och stationen på anläggningen är i drift – det är ju 1960!

Har man varit i Rättvik några gånger eller sett äldre bilder därifrån känner man omedelbart igen många hus och strukturer. Många tågfotografer har hittat till Rättvik med omnejd så bilderna är många. Ångloken hade en fristad här långt in på 1960-talet och sedan tog dieselloken över, både i person- och godståg. I slutet av 1970-talet elektrifierades banan men det är ju mycket senare än den tid anläggningen visar.

Fordonen som trafikerar banan är självklart de typiska för området. Ånglok littera B, A6 och G10 fanns på plats under nitt besök liksom några E. På dieselsidan hittar vi T21, T41 och T45 och naturligtvis Yo1 och YBo6/YBo7. Från 1950-talets början till tidigt 1980-tal var kalkvagnar littera Kö mycket vanliga i Rättvik eftersom de transporterade kalk från Rättviks kalkbruk till Domnarvets järnverk. En av medlemmarna håller på med ‘halva beståndet som trafikerade kalkbruket’ vilket innebär sisådär en 65 vagnar. Naturligtvis har de de speciella rektangulära ‘rättviksluckorna’.

Nedan finns några bilder som jag tog. Många fler finns under klubbens egen tråd på Svenskt MJ-Forum.

http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=15404.0

Det var ett mycket trevligt besök med stor gästfrihet och en påtaglig (och berättigad stolthet) över anläggningen med ett väldigt tydligt tema.
Tack Anders P och Lars P för förevisningarna och alla berättelser och tack övriga medlemmar som var på plats under eftermiddagen! Jag har redan tänkt att återvända för att se hur långt klubben kommit nästa gång jag är i Rättvik.

/Anders L