Besked från reseledaren Björn S om resan slutliga utformning:
‘Vi blir tio st medlemmar på resan. Priset blev som beräknat kr 1.120:– per deltagare (+ 5 kr fakturaavgift). Mat och dryck tillkommer efter eget gottfinnande.’
(genomfördes lördagen 30 september – söndagen 1 oktober 2000)
Beskrivning
- Resa från Stockholm till Malmö C för vidare transport till MMJK och firar av dem tillsammans med andra systerklubbars medlemmar.
- Dagen efter gör vi en avstickare till den stora staden Köpenhamn över den (relativt) nyöppnade Öresundsbron.
- Lunch efter behag i Köpenhamn.
Genomförande
dag 1 (lördag)
- Vi övernattar på hotell i Malmö.
- Vi lämnar Sthlm C 08.18 med X2000 tåg X2 525 och ankommer Malmö C 12.46.
- Vi tar in på Prize Hotel Malmö i s.k. kombi-rum vilket innebär enkelrum med utfällbar säng.
- Vi åker ångtåg från Malmö V 13.30 som ankommer MMJK 14.00 och firar deras 20:e födelsedag.
Vi får gärna ta med oss något som rullar. De kör analogt.
dag 2 (söndag)
- Ev. besök på broutställningen innan återfärd till kungliga huvudkommunen.
- Vi tar oss över Öresundsbron. Priset är ca 70:– enkel resa. Man kan köpa rabatthäften (10% rabatt). De säljs i häften och gäller 10 resor. Vi är 10 deltagare så passar detta bra.
- Lunch efter behag och kanske promenad på Ströget i Köpenhamn.
- Vi är tillbaks i Malmö så att vi kan ta IC-tåget xxx som avgår Malmö C 16.17 och ankommer Sthlm C 22.47.
Det är en lång resa med IC-tåg, men som tröst åker vi i alla fall 1:a klass.
Resebyrå Polstiernans reserapport från
resan till MMJK och Öresundsbron
Vi var tio medlemmar i SMJ som deltog i Resebyrå Polstiernans resa till Malmö. Från Centralen spår tio begav vi oss kl 08,18 på per X2000 mot Malmö C. Straxt efter tolv anlände vi utan några missöden till Malmö C och tågade i gemensam tropp till Prize Hotel där vi lämnade våra väskor på rummen.
Därefter ny promenad till Malmö Västra för att åka med nästa tåg till MMJK:s födelsedagsfest. Vi var lite osäkra på var stationen befann sig men så småningom kom det en C3 vagn emot oss. Tittade man efter lite noggrannare, fanns det faktiskt ett litet ånglok på andra sidan om vagnen. Det var MLJ:s inte alltför stora lok nr 1 med axelföljd 1A. Efter att ha insupit den goda stenkolsröken och vandrat runt tåget några varv embarkerade vi C3-vagnen varefter tåget satte sig i rörelse. Lokföraren var väldigt förtjust i ångvisslan. Vad jag förstod hängde han i signalsnöret mest hela tiden.
Märkligt nog räckte ångan även till att ta tåget till Limhamn där MMJK håller till. Där fanns det tre boggievagnar uppställda på ett rundgångsspår, varav två stycken i SJ:s blå färg. De inrymde servering samt försäljning av tågprylar till behövande. Själva klubblokalen var belägen i en byggnad alldeles i närheten. Klubbens anläggning var av samma höga klass som Skövdes. Något annat som påminde om Skövde var den absoluta frånvaron av all form av syre under deras Bankalas. Förutom SJ- och en privat-bana, fanns det smalspår i ett flertal spårvidder. Det noterades en möbelfabrik som tillverkade både köks- och takstolar. Ett vattenkraftverk i byn Tjärnobyn samt en gammal runsten. Runorna var i skala HO omöjliga att tyda men tack vare en icke skalenlig översättning gick det ändå att ta del av innehållet.
Efter att ha dreglat över alla små trevliga detaljer i den fina anläggningen så länge som möjligt, tog syrebristen till slut ut sin rätt varför vi var tvungna att raggla ut i den friska luften för att fylla på våra lungor. Därefter tågresa tillbaks till Malmö Västra och en liten tupplur på rummet innan vi gick ut och åt en gemensam middag på lilla torget. Kvällen avslutades med (minst) en öl i baren på Hotellet.
Morgonen därefter tog vi oss till Malmö C för att med det nya Öresundståget (X31) ta oss till Köpenhamn. Tåget gick runt större delen av Malmö innan vi nådde själva brofästet. På motorvägen bredvid järnvägen såg vi endast någon enstaka bil vilket förmodligen berodde på den stora kostnaden som en broresa per bil orsakar.
Vid infarten till Köpenhamns Hovedbangård gick vårt tåg jämsides med en maffig ME-diesel. Anders hade svårt att hålla tungan kvar i munnen. Vi gick av tåget och promenerade genom staden. I Danmark får man tydligen inte ha affärer öppna under helger. För en Stockholmare som jag är det en egendomlig känsla att gå igenom affärsgator där varenda affär är stängd.
Från början var vi tio små neg… men eftersom tiden gick så blev vi färre och färre. I min grupp var det endast fyra stycken kvar när vi nådde Kungens Nytorv. Där köpte vi pölse. Den hette Hot dog och var inte röd. Efter en stor öl i Nyhavn så brydde vi oss inte längre om detta faktum. Vi tittade på det kungliga slottet Amalienborg som hade en toalett där en del av ölen försvann. Vi åt lunch på Café Opera som inte var lika exklusivt som sin namne i Stockholm. För endast DKK 49:– fick vi en Parisbeuff. Sen var det dags att försöka ta sig till Sverige.
Den här gången tog vi Flygbåten för att få möjlighet att se bron på avstånd. Tyvärr var det väldigt disigt i Öresund den här dagen varför vi endast lyckades skymta bron i diset. Birgitta och Lars var ståndaktiga och åkte tåg även tillbaka.
Tågresan tillbaks till den kungliga huvudkommunen skedde i ett vanligt IC-tåg och i första klass. Resan tog över sex timmar. Här fick vi som var lite tågtokiga verkligen valuta för pengarna. Folke funderade allvarligt på att byta hobby eftersom det endast medgavs möjlighet att röka vid några enstaka uppehåll vid de större stationerna.
Sammanfattningsvis kan sägas att det var en mycket lyckad resa som resebyrån hade arrangerat. Den gav mersmak på liknande arrangemang i framtiden. Billigaste resa till Malmö (med reslustkort m.m.) kostar normalt kr 570:– för enkel resa. Här fick vi t.o.r. i första klass plus hotellrum för blygsamma kr 1.120:–. Heders åt en sådan resebyrå.
Björn