Fraktklass: Bil

Traktor BM10

Förebilden

Traktorn BM-10 lanserades 1946 och tillverkades fram till 1953 i total 6400 exemplar. Traktorn var den sista modellen med tändkulemotor som togs fram av BM. Den marknadsfördes som “Snabb, smidig, oöm – billig i drift” eller som man också skrev

Svenskbyggd för svensk bygd
Traktorn togs fram för de mindre och medelstora lantbruken. Den var lämplig för en- eller tvåskärig hydrauliskt buren plog och andra redskap och utrustningar. Tack vare de föredömligt släta sidorna och smal motorhuv (28 cm) så hade föraren god sikt som gjorde att BM-10 var utmärkt för radodlade grödor.

Modellen är en handtillverkad småseriemodell i en begränsad upplaga.

Volvo PV444 AS

Förebilden

I slutet av produktionen av A-modellen gjorde man en mer påkostad version av PV:n jämfört med standard som bara fanns i svart. Endast de som hade kontrakt på standardmodellen kunde köpa upp sig på Specialen. Bilen tillverkades 1949–1950 i 500 exemplar.

Modellen är till­verkad av en av Europas ledande till­ver­kare av HO-​bilar i små serier. Modellen är gjord i vacu­um­gjuten resin för hög finish och erbjuds både som färdig­byggd (nja, vindru­te­tor­karna måste monteras) och byggsats.

Volvo PV56

Volvo PV 53-56 ersatte den tidigare PV 51-52. Bilen moderniserades med mjukare fjädring, bättre styrning, ny inredning och instrumentpanel. Exteriört fick bilen en modernare front än tidigare. PV 53 (Standard) och PV55 (Lyx) saknade utbyggt bagageutrymme. PV54 (Standard) och PV56 (Lyx) hade utbyggt bagageutrymme.

Tillverkades enligt följande:

1938–1945
PV53 1204 st
PV54 814 st
PV55 286 st
PV56 1321 st

Under kriget utvecklade Volvo ett eget gengasaggregat som hängdes baktill på bilen med ett stödhjul, dvs. inte i bagageutrymmet. På så sätt man fick plats med bränslet där utan att använda tackräcke. Aggregatet kallades för ”eftertanken”. Under kriget levererades bilarna främst till Krigsmakten samt till Polisen.

Modellen är en handtillverkad småseriemodell i en mycket begränsad upplaga.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén