Klubbens historia
Spårplanstävlan

Pristävling utlyses
En ny anläggning skulle byggas i SMJ:s nya lokal på Rosenlundsgatan. I GMJS tidningen Skarvjärnet, nr 1 1970, utlystes en pristävling att rita SMJ:s nya bana.
Som bilaga fanns det ritningar dels över den nya lokalen och dels över den gamla anläggningen. De delar av den gamla anläggningen som skulle kunna återanvändas hade rutats in. Plan över Hamngatsanläggningen återfinns högst upp på denna sida. Meningen var att de tävlande skulle rita in sina förslag på ritningen och skulle kunna klippa ut de inrutade stationerna och klistra in dem på sina tävlingsbidrag. Första pris sattes till 150 kr.
Saxat ur tävlingsbestämmelserna
Vår nya lokal medger en väsentlig utökning av vår anläggning. Detta bör naturligtvis utnyttjas till att utöka de synliga körsträckorna (ingen tunnelbana). [Sättarens anm: jag har skrivit av rätt.]
Tonvikten bör härvid läggas på att utöka de roliga momenten vid våra körningar. Erfarenheten från de körningar vi haft på Hamngatan skall därvid inverka på den nya anläggningens utformning.
Nedan ges exempel på synpunkter som förhöjer nöjet vid bl.a. körningar.
- En lång enkelspårig sträcka med många mötesstationer som skall ge meningsfull sysselsättning åt många tågklarerare.
- Samtrafik med annan trafikförvaltning medför grenstationer där bl.a. kursvagnar kan utväxlas.
- Kontinuerliga tunga transporter av t ex malm är ett bra motiv för anläggande av järnväg och ger banan en ekonomisk motivering samt ger tidtabellen en stomme att bygga på.
- Möjlighet till 4-6 linjelokförare (cab´s) medför sysselsättning i en för oss ny typ av befattning. Dessutom slipper vi tidigare automatdrift på linjen med bl.a. godståg i 200 km/h.
- En dubbelspårig paradsträcka att bl.a. visa upp sina hembyggda tåg på.
Principiell utformning
- En enkelspårig privatbana som förbinder SJ med en djuphamn vid havet, bestående av minst åtta stationer och med en minsta längd av 80 meter (jmf Karlholm - Getdalen på gamla anläggningen med en längd av 40 meter). Ändstationen med hamn skall ha stor kapacitet i avseende på vändning av tåg (minst tre rundgångsplatser).
- En i förhållande till vår gamla anläggning utökad SJ-bana (inkl paradsträcka) med ungefär följande sträckning: TM (tågmagasin – enkelspår – station (motsvarande vårt tidigare Tierp) där bibanan enl ovan ansluter – dubbelspår – liten förbigångsstation – dubbelspår – stor ny station av ungefär Älvsjös utseende – dubbelspår – TM.
- Från den nya stora SJ-stationen dras en ny bibana till ett gruvsamhälle.
- Tågmagasinet bibehåller sin nuvarande utformning och funktion men spårlängden ökas så att tre tåg rymmes på varje spår. Detta innebär att kapaciteten utökas till 12 tåg.
- En tågmonter där medlemmarna på förhyrda spår kan ha sina tåg, såväl elektriskt samt mekaniskt, inlåsta med individuella nycklar. Tågmontern skall dessutom medge körning till och från anläggningen utan att tågen vidröres.
- En plats skild från landskapet och anläggningen i övrigt (lämpligen i verkstaden) där tåg kan packas upp och packas ner och med spårförbindelse till anläggningen. Inga kartonger i landskapet och inga nedrivna kontaktledningsstolpar mer.
Ovanstående principiella utformning ger en minsta körsträcka Gruva - Hamn (utan att passera tågmagasinet på 160 meter). För ett malmtåg som kör utan uppehåll med 60 km/h tar denna sträcka 15 minuter (dvs. tre av våra tidigare "modelltimmar").
Resultatet
I nummer 3 av SkarvJärnet presenterades det vinnande förslaget.
Vid utvärderingen bedömdes följande parametrar:
- Följsamhet till specifikationen
- Utförbarhet
- Åtkomlighet
- Realism hos banan
- Inlevelse i förslaget
- Nedlagt arbete på förslaget
Första priset på 150 kr tilldelades ynglingen Thomas Tell som så småningom blev medlem i SMJ och dessutom lokförare på Roslagsbanan.
I redovisningen av tävlingen påpekade man att inget av förslagen skulle genomföras till fullo utan att man skulle använda sig av delar av de mycket goda idéer som framkommit. Och så blev det. Nuvarande bana är en syntes av flera förslag som bearbetades och kompletterades. Det blev nödvändigt inte minst mot bakgrund av att den ursprungligt anvisade lokalen inte fick användas för brandmyndigheten, utan ersattes av en lokal med två utrymningsvägar och bättre proportioner.
"Styrelsen har efter långvarigt diskuterande och moget övervägande, där förutom ovan angivna punkter hänsyn tagits till många andra, enats om att framlägga följande förslag om anläggningens principiella utformning. Detta förslag har sedan dess antagits av årsmötet den 24 april 1969."