Klubbens historia
SMJ styrelses
verksamhetsberättelse
för år 2016
Styrelsen
- Presenteras vid föreningens årsmöte 2017-04-20.
- Styrelsen har bestått av ordförande Anders Lundin, kassör Leif Persson, sekreterare Hubert Österlund samt ledamöterna Mats Dahlström och Mikael Ekelund. Suppleanter var Otto Berg von Linde och Håkan Löfgren.
- Styrelsen har under året haft 10 protokollförda möten.
Ekonomi
Tack vare en försiktig placeringsfilosofi har föreningens ekonomi varit stabilt god under hela året. Årets större investeringar har varit tryckkostnader för den nya Trävagnsboken och inköp av egna licenser till RR & Co. På inkomstsidan kan konstateras att vår försäljning vid mässor och marknader och inte minst postorderförsäljningen har varit framgångsrik.
Medlemsfrågor
- Tre medlemmar har avlidit under året Hans Göran Ohlin, Erik Runfelt och John M Eriksson.
- Fyra medlemmar har begärt utträde i samband med påminnelse om obetald medlemsavgift. Styrelsen har beslutat att utesluta 7 medlemmar enligt stadgarnas paragraf 6 för obetald medlemsavgift.
- Vi skall i fortsättningen påminna genom analoga dokument som medlemmarna har en högst konkret upplevelse av. De digitala breven har sina fördelar men kan vara väl anonyma i slutet av månaden när det ska till att betalas räkningar. Syftet med förändringen är dels att behålla medlemmar, delas minska det administrativa arbetet med uppföljning och påminnelser.
- SMJ har nu totalt 91 medlemmar.
Försäljning
Årets nyheter har varit den nya Trävagnsboken samt framtagning och påbörjad försäljning av ångloket M3/E6 i byggsats, vilka ett 10-tal nu är beställda. Arbete med att ta fram en traktor av typen Bolinder Munktell BM10 har påbörjats och kommer sannolikt ut till försäljning under 2017. Arbetet med att hålla i gång försäljningsaktiviteterna innebär mycket arbete för inblandade styrelsemedlemmar med beställning, utskick, framtagning av nya produkter och deltagande på mässor och marknader. Det är dock enligt styrelsens uppfattning en viktig aktivitet, inte enbart för vår ekonomi, utan även för att hålla vår klubb levande i modelljärnvägssverige. Det är denna försäljning som tillsammans med medlemsavgifter möjliggör fortsatt verksamhet.
Anläggningen
Sakta men säkert förändrar och förbättrar vi på anläggningen allt eftersom behov uppstår. Till de större projekten kan nämnas nyskapande av malmbangården, nu med återigen driftsatt vagnvändare och en ny rörlig lastbrygga. Samt att ”branta berget” borta vid Kolaråsen har sprängts ned, ny skog planterats och en bergskärning i ställe för tunnel har skapats. Dessutom pågår finslipning på ett hemligt militärt bergrum med järnvägsförbindelse och lastbrygga för tanks! Bortsett från två J29:or har det varit skrämmande lite militär närvaro i vårt bergsslagsland om man jämför med hur det verkligen såg ut 1955. Något som vi kommer att arbeta vidare med. Vi hoppas på många värnpliktiga till lördagsdansen uppe vid den planerade Folkets Park under detta år!
När ’branta berget’ var bortsprängt passade den underjordiska avdelningen på SMJ i form av Thomas och Bosse på att lägga om spåren på vissa dolda sträckor i underjorden, ett nog så viktigt arbete för att trygga en lugn och säker resa för järnvägens resenärer och det gods som transporteras.
När nu branta berget ändrat profil fick vi plats med en himmelsk målning av cumulusmoln som bakgrund, vilket gav hela anläggningen ett verkligt lyft.
Naturistparken i Ekensholmsskogen har fått en rejäl ansiktslyftning, så nu är det inte bara de badande damerna som lockar till studium i dessa trakter.
Banvakten vid SJ 124:de bandistrikt har fått en fin liten stuga att flytta in i med sin stora familj. Han lär ha skänkt en tacksamhetens tanke till Ole Pade som av humanitära skäl drivit det projektet.
Vi har börjat att planera för en uppdatering av Mohällarne stads bebyggelse, stadsplan och spårplan.
El & Digital
En, i det närmaste stående fråga, för styrelsen har under lång tid varit hur vi på bästa sätt skall säkra överföring av kunskap om vår anläggnings digitala och elektriska system till nästa generation inför framtiden.
Vi beslöt under senare delen av förra verksamhetsåret att skapa en Driftgrupp och en Underhållsgrupp. Idén sjösattes under början av året, men fick i början igen riktig aktiv förankring.
Driftgruppen, som var avsedd att sköta körningen på SJ-banan, kom dock igång så smått och vi har nu några medlemmar som kan handha RR & Co under körningar. Utvecklingen av denna grupp kommer att fortsätta under innevarande år.
Underhållsgruppen skulle vara den som innehade kunskap och ansvarade för den el/digitala delen av vår anläggning. Problemet var att finna medlemmar med lämpliga bakgrundskunskaper som kunde axla dessa uppdrag. Under senare delen av verksamhetsåret har emellertid ett par mera djupa genomgångar kunna ske genom Otto Berg von Lindes försorg, vilka har lockat intresserade. Så vi ser nu mera hoppfullt på möjligheten att kunna finna medlemmar som kan ta över kunskapsbanken och därmed få ordentligt liv i Underhållsgruppen.
Under året har vi fått en ny kalibreringsbangård som ger oss möjlighet att kalibrera lok för SJ-banan utan att störa trafiken på anläggningen. Dessutom räknar vi med att kalibreringen av olika tekniska anledningar kommer att bli säkrare.
Att få till stånd bättre banhygien, d v s rena hjul och ren räls, har varit en betydande fråga under året. Vi genomförde en rengöringsdag, vilken helt säkert innebar en förbättring av banans funktion. Sannolikt kommer vi att fortsätta på den inslagna vägen med förfinad teknik och metoder. Tyvärr har vi inte ännu kommit fram till någon användbar metod för hjulrengörning som vi har kunnat applicera. Det är alltså upp till varje medlem att se till att hålla hjulen rena!
Vi har inköpt Roco Z21 som möjlig ersättare till Lenz centralenhet både till kalibreringsbangården och till stora anläggningen. Utvärdering och tester av Z21:s digitala centralenhet pågår.
SMJ har under året inköpt egna licenser till RR & Co, både till anläggningen, kalibreringsbangården och lokprogrammering.
Den nyinstallerade manöverpanelen i Bångfors har utvärderats och funnen välfungerande, varför vi beslöt att använda samma teknik när panelerna i Mohällarne skall bytas ut.
Nya och modernare telefoner har installerats både i fikarummet och på väggen vid lokförarrummet.
Övrigt
Vi lyckades inte genomföra de publika visningar vi hade planerat. De första försöket visade sig vara för avancerat, varför vi under sensommaren och hösten testade en enklare form kallad ”Drömspel”. Tyvärr hade vi en del störningar vid interna repetitioner under slutet av året, varför planerna sköts framåt. Men vi kommer naturligtvis att arbeta vidare för att få till stånd någon form av publik visning under kommande år. Den här typen av tågtrafik kräver väl fungerande bana, tåg som sitter ihop och rullar som vi vill samt en disciplinerad besättning som helt kan koncentrera sig under 45 minuter.
Sammanfattning
Styrelsen anser sig ha följt stadgarnas paragraf 2 vad gäller syfte och inriktning under verksamhetsåret. Våra lokaler har i vissa fall använts av andra än föreningen för ”att verka för modelljärnvägshobbyns utveckling” och vi har därmed ”berett utrymme för alla de aktiviteter som ryms inom modelljärnvägshobbyn”. ”Konstnärligt skapande i modellbyggandets form” har uppmuntrats. Se bara på nya militärberget, de vackra cumulusmolnen och Naturistbadet med omgivningar. Jag tänker då inte enbart på de vackra badnymferna och de egendomligheter som sker i skymundan bakom utedasset utan fastmer på de vackra träden och de fint formade gräsytorna som följer stadgarnas krav på ”arkitektoniska, kulturgeografiska och näringsekonomiska miljöer”. Vi har med varsam hand styrt bort alla försök till modernisering av vår uppbyggda miljö för att kunna följa stadgarnas krav på en tidstypisk helhetsbild av såväl järnvägen som typografin av en anläggning i Bergslagen i mitten av 1950-talet. Inte ens T 43 fick rulla in på våra spår under Drömspelet på grund av dess moderna utformning, avsaknad av tidsenliga ångstötar och glada färgsättning.
Årets största händelse sett från styrelsens horisont var nog ändå att vi lyckades starta upp Underhållsgruppen. Låt vara ännu i begynnelseform, men nu ett helt skönjbart embryo. Otaliga diskussioner har föregått utformningen och faktiskt mot slutet av året i en form som började torna upp sig till ett ödesmättat beslut för SMJ.
När vi alla inblandade började inse att något måste ske för att inte hela vårt kära SMJ helt måste förändras i grunden, samlade sig alla krafter till en positiv utveckling mot framtiden som vi nu tror på.
Styrelsen får därmed tacka för sig och överräcka besluten till årsmötet som vårt högsta beslutande organ. Allt tyder nu på att Saxnora–Mohällarne Järnväg tryggt kan rulla vidare in i sin fiktiva 1955-års framtid under många, många år till.
Enligt uppdrag.
Hubert Österlund
SMJ sekreterare under verksamhetsåret 2016.
Åter till Verksamhetsberättelser eller vidare till Verksamhetsberättelse 2015.