Klubbens historia
SMJ styrelses
verksamhetsberättelse
för år 2010
- Fjolårets rekordtal i antalet medlemmar slogs således detta år. Av dessa 109 personer har förvisso ett mindre antal sedan länge inte erlagt medlemsavgiften och får därigenom i praktiken anses ha lämnat klubben, men även med beaktande av detta kan konstateras att medlemstalet historiskt sett är mycket högt. Detta faktum är i sig ett tecken på att klubben erbjuder mycket för de intresserade, men innebär också ett krav på oss alla att medverka till att klubbens verksamhet även i fortsättningen blir så bra att alla dessa medlemmar väljer att stanna hos oss. Inte minst kostnaden för den nya lokalen gör att vi behöver många medlemsavgifter.
- Under året har styrelsen sammanträtt nio gånger.
- Årsmötet hölls den 14 april i klubblokalen.
- Nio ordinarie trafikkvällar ägde rum under året. Dessutom hölls ett antal bokade visningar och en klubbträff för andra mj-klubbar, detta år även med medverkan av handlare i branschen. På onsdagarna utövade ”mässingsjuntan” på sätt som numera blivit tradition sina byggaktiviteter i lokalerna.
Årsmötet beslutade att utse den välförtjänte Svante Runberger till hedersledamot i SMJ som en erkänsla för det omfattande arbete han lagt ned på arbetet med föreningens böcker. På årsmötet hyllades också den under året avlidne hedersmedlemmen Hans Helmsteins minne med en tyst minut. Föreningen håller denne sin välgörare i tacksam hågkomst.
En ny aktivitet startades under året, den s.k. ”interna trafikgruppen”. Gruppen bedriver trafikspel enbart för medlemmarna på tisdagarna närmast efter körningarna för allmänheten. Initiativet till detta kom från Gamle Ole, en medlem från vårt broderland i söder och verksamheten har rönt stor uppskattning. Vi ser gärna att denne förtjänte medlem inspireras att komma med fler initiativ, som t.ex. installerandet av en välfylld ölkyl i klubblokalen för Carlsberg och Tuborgprodukter.
Klubben har gjort sedvanliga besök i Strängnäs, Göteborg, Gävle, Västberga och på Hjulmarknaden för att sälja produkter från Ekensholms lok- och vagnverkstad, Green Scene, Södra stations måleri samt Saxnora Bergslags Allehandas Förlag. Besök hos andra klubbar har också ägt rum enligt ett numera tämligen traditionellt schema. Klubben representerades också vid MJ-hobbyexpertens MJ-träff i butikslokalen i Västberga. Härtill kom att klubben även på försök representerades på plastbyggarnas IPMS-mässa i Solna.
Styrelsen bestod under året av herrar Lundin, ordförande, Ekelund, sekreterare, Persson, kassör, Holmberg och Lattermann, ledamöter samt Berg von Linde och Olofsson, suppleanter. Styrelsen har arbetat enligt tidigare mönster men har på senare tid tenderat att alltmera hålla sina styrelsemöten på restaurangen ”Glada stinsen” som f.ö. har fullständiga rättigheter. Om denna nya styrelselokal är anledningen till att styrelsemötena numera tenderar att bli klara tidigare än förut är dock ovisst.
Ekensholms lok- och vagnverkstad fortsatte under året sina leveranser av ånglok littera A7 samt C3- och G-vagnar. Fabrikör Perssonssamarbete med Holmberg Traction, Malmgrens Modul-Hus (MM-Hus) och vagnsynare Otterbeck har varit fortsatt framgångsrikt. Produktprogrammet kompletterades under året med nya färger och nya dekaler för G-vagnar. Arbete påbörjades med framtagandet av nya produkter i form av fler varianter av C3-vagnar samt målade G-vagnar med reklam för ett känt kolsyrat vatten. Den sistnämnda produkten dock inget för kassören, som föredrar starkare varor.
SBA Förlags verksamhet fortsattes under året med utgivandet av en ny bok om SJ personvagnar av 1960-talsmodell. Försäljningen av boken löper tillfredsställande. Vad nästa bok skall handla om är inte klarlagt ännu men styrelsen överväger om försäljningen kanske skulle förbättras om böckernas utvikningsbilder i stället för ritningar i skala noll visade en annan typ av modeller. Kanske ”mässingsjuntan” kan ge sakkunniga tips.
En byggtävling utlystes även detta år men nu med inriktning på andra produkter ur vårt sortiment, nämligen C3-vagnar; logiskt nog döptes tävlingen därför om till C-kraft. Tävlingen avgjordes i samband med den sedvanliga ”Hjulkörningen” i december. Styrelsen vill bestämt dementera alla ogrundade misstankar om att det faktum att tre av de fyra prisen i tävlingen tilldelades personer som är medlemmar av styrelsen skulle bero på någon som helst form av korruption.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser, inklusive avancerade skatterättsliga överväganden, avslutades under året äntligen processen om förhyrning av en ytterligare lokal med att föreningen sent på året kunde teckna kontrakt på den s.k. musikerlokalen i anslutning till klubblokalen – detta tillika momsfritt. Denna utvidgning av föreningens lebensraum föranledde genast en febril byggaktivitet (i skala 1:1) som inte var avslutad vid årets slut. Förhoppningen är att inflyttningen i den nya lokalen skall fullbordas inom kort varvid den lånade extralokalen skall återlämnas. Det faktum att föreningens ekonomi inte tillåter ohämmad expansion i form av lokalyta, samt att extralokalens rymlighet hittills ivrigt utnyttjats för lagring av sådant som kan vara bra att ha i händelse av krig eller jordbävning, kommer därför att föranleda sedvanliga ångestladdade överväganden om vilka tingestar som vid flytten måste fara vidare till de sälla jaktmarkerna. Fortsättning följer.
Järnvägsförvaltningen befann sig även under 2010 tidvis på resande fot. Planering för en resa till Reeperbahn eller annat lämpligt tyskt resmål fortgick under året men resulterade inte i något konkret. Under den tidiga hösten företogs dock en bussresa till bruksmiljöer i Bergslagen under ledning av Gamle Ole och en välkänd bergsman. Resans syfte var att så många medlemmar som möjligt skulle lära sig, om inte att veta hut, så åtminstone så mycket som möjligt om Bergslagen, malmhanteringen och bruksmiljöer. Bergshanteringen utgör ju grunden för Ekensholmsbanan, som är fast förankrad i Bergslagsmiljön. Under resan besöktes bl.a. bruksmiljön i Ängelsberg, som ju utgör en tämligen exakt kopia av bruket i Bångfors. Resan var mycket uppskattad av de deltagande och resulterade förhoppningsvis i ökad inspiration att åstadkomma järnvägs- och bebyggelsetekniska stordåd på banan.
Byggverksamheten på banan fortgick i jämn takt under året. Förnyelsen av Ekensholm fortskred trots vissa benbrott, förlåt avbrott. En ny kombinerad järnvägs- och landsvägsbro har tillkommit på vägen mellan Ekensholm och Ramsbo. Ovanför Ålbroområdet återfinns numera en ståtlig bergsmansgård. På tal om bergsmän, så installerades också det färdiga stationshuset i Farsarvet under året. De som beskådat sagda stationshus har unisont konstaterat att det var väl värt att vänta på. Som man säger: den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.
Trafikledningscentralen i Valnäs har som vanligt detta år anlitat Ozon & Son för utbyggnad och förbättringar av järnvägens styrsystem. Genomförda digitalkurser synes i vart fall inte ha försämrat stambanans driftssäkerhet.
Saxnora Bergslags Allehandas virtuella Avdelning, gemenligen kallad ”Webben”, har under året liksom tidigare föreståtts av redaktör Fredriksson. I sitt arbete har han som tidigare understötts av målarmästare Nordström. Dessa herrars samarbete resulterade under året i en ny uppskattad produkt, nämligen SMJ:s kalender, prydd med nya stiliga bilder av miljöer på banan varje månad. Inte nog med detta, fler nya vykort tillkom också under året. Duons verksamhet ställer kraftigt stegrade krav på föreningens byggare, eftersom man kan fråga sig om det inte snart är slut på motiv att fotografera på banan. Alla medlemmar uppmanas därför att kraftigt öka sina insatser att skapa nya fotogeniska miljöer i Saxnora bergslag med omnejd.
Järnvägens verkliga kärnverksamhet, kaffet, har tillgodosetts genom den utskänkning som Ekensholms stadshotells bakficka bedrivit. Som tidigare sponsrades verksamheten av T Westmans Ply & Wood i Håvgången och Gynthers Spårverkstad med dryck och kaffebröd.
Järnvägsförvaltningens nyinrättade PR-detalj hade stora framgångar under året. Banan erhöll betydande publicitet i den kolorerade pressen i och med att utförliga reportage om verksamheten publicerades i tidskrifterna MJ-magasinet och Allt om Hobby. Järnvägsförvaltningens innerliga förhoppning är att denna publicitet skall komma banans ekonomi till godo inte minst genom ökad tillströmning av resenärer till den vackra Bergslagsmiljön.
Att ha en hobby är bevisligen något som ökar välbefinnandet hos utövarna och förbättrar deras hälsa. En av de mest aktiva medlemmarna i SMJ är, ehuru i övrigt en blygsam man, fast förvissad om att han kommer att bli en bra bit över etthundra år gammal. Detta visas av att han till föreningen i förskott inbetalat medlemsavgiften för de närmast kommande femtio åren. Ett eftersträvansvärt exempel anser vi: hatten av för dylika ”krutgubbar”.
Vad avslutningsvis beträffar den klassiska frågan om elektrifieringen av privatbanan, kan blott konstateras att ledande företrädare för järnvägsförvaltningen anser att det finns gott om bensin och diesel. Någon elektrifiering har således inte heller ansetts behövlig under det förflutna verksamhetsåret.
Stockholm den 12 april 2011
.….….….….….….….……
Mikael Ekelund
Sekreterare SMJ
Åter till Verksamhetsberättelser eller vidare till Verksamhetsberättelse 2009.