Trafikkurs
Uppställningsplan

Allmänt
SMJ:s (säkerhets-)filosofi är att inga lok och vagnar lämnas kvar i klubblokalen mellan trafikkvällarna. Detta gör att vi inför varje trafikkväll måste ställa upp lok och vagnar enligt en uppställningsplan för tidtabellen vi använder just den trafikkvällen.
En uppställningsplan upprättas bl.a. utifrån följande:
- Tåg- och vagnomlopp.
Det vanligaste tågomloppet är helt enkelt ett tåg som vänder och går tillbaka. Ett annat exempel kan vara ett godståg som hämtar och lämnar vagnar. - Tågslag som normalt sett skall användas.
Eftersom vi måste anpassa tågslaget efter tillgången på rullande materiel varje trafikkväll så är det angivna tågslaget att se som en stark rekommendation. - Lok och vagnar som kommer att användas i växlingsarbete.
Innehåller tidtabellen mer omfattande växlingsarbeten skall även växellok och vagnar för växling placeras ut efter behov. Till denna kategori kan även reservlok räknas. - Uppställning av tåg, lok och vagnar.
Vartefter tåg och vagnar komponeras ihop av tillgängligt materiel placeras de ut på (eller körs till) anvisad plats och ställs i rätt utgångsriktning. Detsamma gäller växlings- och reservlok. - Det är Trafikchefen (TC) skyldighet att en tidtabell i alla sina delar tas fram.
- Det är Tågledarens (TL:s) ansvar att ha kännedom om vad uppställningsplanen innehåller för att kunna använda den aktuella trafikkvällens rullande materiel.
Linjerörelser
Tåg- och vagnsomlopp
Finns det tillräckligt med tåg så kan man med fördel dela några av de angivna tågomloppen så att man kör ett annat tågsätt i stället för att vända det första. Detta skall då återspeglas i tåglistan.
Vagnar som skall växlas mellan olika tåg måste ha koppel som finns i motsv. tåg.
Tågslag
Byter man tågslag bör det ske till ett "liknande", t.ex. kan ett persontåg bli en rälsbuss eller ett blandat tåg, ett malmtåg kan möjligen bli ett gruståg eller oljetåg (det finns även en oljehamn i Mohällarne).
Stationsrörelser
Växellok
I förarturlistan finns det ibland inlagt att växling skall ske. Lokföraren skall ställa sitt lok och sina tjänster till förfogande för tågklareraren.
Vid andra tillfällen måste tågklareraren själv utföra växlingen och ett växellok måste då finnas tillgängligt på stationen, normalt sett enbart på ändstationerna Farsarvet och Mohällarne.
Vagnar
Vagnar som placeras ut skall om möjligt vara relevanta för sin trafikuppgift, t.ex. tankvagnar i oljehamnen, täckta vagnar vid godsmagasin och öppna vagnar i Ramsbo såg.
Finns det vagnar som inte behövs i trafiken kan dessa ändå ställas upp på lämpliga spår för att ge ett mer realistiskt scenario.
Reservlok
Eftersom man i verkligheten oftast har fler lok tillgängliga än de som går i trafik så kan vi anamma detta även i modellen.
Lämpligt reservlok skall om möjligt placeras ut på varje lokstation, dvs. Farsarvet, Ekensholm och Mohällarne. Detta ökar möjligheten att kunna ersätta en lokskada och samtidigt så visas fler fordon upp.