Trafikkurs
Tågordningslista för station

Allmänt
Utgående från varje driftsplatslinje (vågrät linje) i den grafiska tidtabellen så upprättas en tågordningslista. Denna visar på ett mer detaljerat sätt vad en Tågklarerare (Tkl) behöver utföra under sin arbetsdag, t.ex. att klargöra tåg före avgång, ta emot ankommande och skicka i väg avgående tåg, utföra växlingsrörelser på station.
Till en tågklarerares uppgifter hör att:
- Ha vetskap om TjR i tillämpliga delar.
- De paragrafer i Tjänstereglementet (se även den förkortade versionen) som avser en driftsplats är viktiga för att arbetet skall bedrivas på ett säkert sätt.
- Förstå och kunna utföra arbetet enligt stationslistan.
- Det är naturligtvis viktigt att man förstår hur stationslistan är ett stöd för arbetet på en station.
- Kunna tillgodogöra sig informationen i en graf.
- Eftersom grafen är en översikt över trafikdygnet så bör man kunna läsa ut ev. påverkan på sin station vid t.ex. omlagda möten.
Arbetsuppgifter
Säkerhetskontroller
- Före trafikspelets början det göras en funktionskontroll av ställverket t.ex. genom att lägga om samtliga växlar. Detta skall utföras at tågklareraren. Brister i funktionen skall genast rapporteras till Tågledaren (TL) som då får avgöra om tekniker behöver tillkallas.
- Det är också tågklarerarens uppgift att kontrollera att inget hinder ligger på eller bredvid spåret på ett sådant sätt så att tågens framförande hindras. Likaså skall alltid en rörelse på stationen hela tiden bevakas och signal till lokföraren direkt ges om urspårning sker eller att vagnar kopplar loss.
- Det är alltid tågklareraren som är ansvarig även om ett biträde finns på stationen.
Tågslag, förbigång och möte
- Tågväg skall ställas efter behovet som styrs av tågslag. Persontåg, rälsbuss och blandat tåg skall naturligtvis framföras till perrongspår.
- Tågväg för gods- och malmtåg skall om möjligt ställas direkt till tågspår av motsvarande typ. I undantagsfall används perrongspår.
- Vid förbigång och möte med genomgående tåg skall om möjligt den rakaste tågvägen användas.
Tågvägar
- Innan ankomst och före avgång skall tågvägar ställs mellan linjen och tågspår. En tågväg som ställs åtföljs oftast av en tåganmälan om ett ankommande eller avgående tåg och tågvägen bör ej (får ej) brytas innan tåget som tåganmälan avser, har passerat.
- En tågväg för ett ankommande tåg skall ställas senast när tåganmälan från den avgående stationen tas emot. Det är tågklarerarens uppgift att välja tågspår utifrån tågslag (framgår av tågnummer och tåglistan). Tågspår kan också vara angivet i tågordningslistan eller i Tidtabellsboken del B (tjänstetidtabellen) om sådan har upprättats.
Tåganmälan (TAM)
- Innan tågets ankomst eller tågs avgång skall en tåganmälan enligt §49 i TjR utväxlas med föregående resp. nästa station.
- När en tåganmälan har avslutats får inte tågvägen som den berör användas för annat än det tåg som ingår i tåganmälan. Detta innebär att man i en del fall måste utföra en växlingsrörelse i motsatt ände av stationen för att undvika detta.
Tågrörelser
Ankomst
- Håll uppsikt efter ankommande tåg,
antingen visuellt eller i förekommande fall sista spårledningen innan stationsgränsen. - Upprätta ögonkontakt med lokföraren
när loket har passerat stationsgränsen för att se att denne är beredd på att följa tågklarerarens signaler. - Signalen "Sakta" skall ges till lokföraren
senast när tåget går in på det avsedda tågspåret. - Signal "Stopp" skall ges till lokföraren
när tågets slutvagn har passerat hinderfrihetspålen. - Beskedet "Tåg in" skall ges till föregående station
för att därmed avsluta tåganmälan som föregick tågets ankomst.
Växling och växlingsvägar
- Vid behov av växling sköts det antingen med det i tåget ordinarie loket eller med ett växlingslok på stationen.
- Då lokföraren skall utföra växlingen sker detta alltid på signaler från tågklareraren.
- Är det tågklareraren (eller hans biträde) som utför växlingen skall rätt dekoderadress för loket användas (fås från tåglistan).
- Aktsamhet på att man inte korsar en ställd tågväg skall tagas. I vissa fall får växling avvakta ett avgående eller ankommande tåg så att tågvägen frigörs (löses ut) och fritt spår erhålles.
- Lok och vagnar skall alltid passera den s.k. hinderfrihetspålen vid ett spår så att växelgatan blir fri.
Avgång
- En tåganmälan till nästa station ske.
I god tid före avgång, dock ej tidigare än 15 minuter. - Ögonkontakt skall upprättas med lokföraren och signal "Avgång" skall ges när avgångstiden infaller.
- Tåget skall iakttagas tills stationsgränsen har passerats så att man genast kan ge signal "Stopp" om någon urspårning skulle ske i en växelgata. Beskedet "Tåg ut" skall ges till nästa station.
- Behovsuppehåll och genomgång
- Vid dessa tillfällen skall alltid tåganmälan till nästa station redan ha utväxlats. Då behövs endast ett kort stopp vid behov (passagerare som önskar stiga av eller på) eller så kan genomgång direkt signaleras till lokföraren.