Trafikkurs
Tåglista

Allmänt
Det är medlemmarna som indirekt styr vilken tidtabell som kan köras en viss trafikkväll. Det beror huvudsakligen på den rullande materielen som är tillgänglig. Tåglistan kan alltså inte göras upp i förväg (om ej speciella överenskommelser görs).
Det är ibland problem att hinna välja tidtabell, sätta samman tågsätten, ställa ut tågen och fylla i tåglistan innan trafikstart. Detta är en viktig anledning till att medlemmarna skall vara nere i god tid på trafikkvällen. Det är också av samma skäl som gör att vi inte kan öppna spärrarna (insläppet) för tidigt.
För att upprätta och använda en tåglista behövs kunskap bl.a. om:
Tillgång till rullande materiel
Detta styrs av vilket rullande materiel som medlemmarna har tagit med sig till trafikkvällen. Tågledaren (TL) kan styra detta genom att utse en viss tidtabell och sedan be medlem(mar) att ta med lämpliga tågsätt eller vagnar.
Uppställning av tåg
När en tågsammansättning bestämts skall den ställas ut på sin plats i angiven färdriktning. Loket skall, om möjligt, ställas upp inställt med rätt körriktning i körkontrollen så att lokföraren lättare skall veta lokets färdriktning. Detta är speciellt viktigt för tåg på SJ eftersom det datorprogram som till stor del styr trafiken på SJ startar med inställningen "A-ände framåt".
I samband med detta bör antalet körsteg och ev. inställning av funktioner kontrolleras och provköras. Då behöver detta inte göras av lokförarna när de tar över ett lok.
Tips: A-ände på ett ånglok skall vara den naturliga framänden, dvs. där skorstenen normalt sitter. På andra loktyper skall märkningen med dekoderadress sitta närmare A-änden (om möjligt). Dessutom skall A-änden peka uppåt när man läser märkningen rättvänd på undersidan av loket.
Dekoderadress och beskrivning av tågsättet
När ett tågsätt har valts ut skall lokets dekoderadress (skall stå på undersidan av loket) och tågsättets beskrivning på ett entydigt sätt noteras på tåglistan.
Uppställning av vagnar, växlingslok och reservlok
När alla tågsätt har ställts upp är det dags att placera ut lämpliga vagnar för växlingsarbete, ev. växlingslok och reservlok på lokstationerna.
Tips: Vi har på SMJ en officiell koppelstandard för vagnar och lok som skall deltaga i växlingsarbeter i trafiken, nämligen det amerikanska kopplet Kadee. Trådbygelkoppel kan också förekomma vilket för att man måste tänka på vad som skall kopplas ihop.
Identifiering av lok och tåg
Det är lokförares (eller tågklarerares) skyldighet att kontrollera identiteten på ett tåg eller lok innan kontrollen får tas över. Tänk på att beskrivningen i tåglistan visar det initiala utseendet och att detta kan ha ändrats vid växling eller lokbyte.
Det är alltid viktigt med korrekt identifiering sker. I annat fall kan ta över kontrollen av ett lok eller tåg som man inte avser… och därmed orsaka en olycka!
Det är tågledarens (TL:s) uppgift att upprätta en tåglista för trafikkvällen. Men, det är varje lokförares och tågklarerares ansvar att ur denna tåglista läsa ut tågnummer och dekoderadress för ett visst tåg.
Tågförberedelser
Tågnummer
Eftersom det är tågnumret som identifierar ett tåg i tidtabellen är det viktigt att hålla reda på det.
Men, lika viktigt är det att tänka på att i ett senare skede av trafikspelet (ett annat klockslag) kan samma tåg ha bytt tågnummer!
Det är därför som alla tågnummer i tågomloppet är listade både i uppställningsplanen och tåglistan.
Dekoderadress
SMJ har valt att tilldela varje medlem (som så önskar) ett eller flera intervall i den digital adressrymden för lokdekodrar. På så sätt kan man alltid använda samma dekoderadress och kan undvika en tidsödande (och en möjlig felkälla) omprogrammering av dekoderadressen i loket innan trafikstart.
Dekoderadress skall alltid sättas på en märklapp på undersidan av loket.
Beskrivning tågsätt
Det gäller att klart identifierbart beskriva ett tågsätt. "T43 + personvagnar" på två olika tågsätt gör ingen av trafikdeltagarna glada. Att det finns olika märkningar med loknummer på loket är litet för svårt att se på längre håll (och ibland ens utan förstoringsglas).
Använd vagnarnas färgsättning, bansignaturer etc. och helst inte att samma loktyp används i flera tåg av samma tågslag.
Personalroller
Tågledare
Det är alltid tågledaren som beslutar om sammansättningen av tågsätten, även om han naturligtvis tar till sig råd och idéer från medlemmarna.
Tåglistan är nästan tågledarens viktigaste uppgift under trafikkvällen. Löper trafiken som den skall utan lokskador, urspårningar eller andra trafikstörningar skall inte tågledaren behöva ingripa mer under trafikkvällen!
Lokförare
Vid övertagande av ankommande eller vändande lok skall dessutom alltid kontrolleras att loket/tåget verkligen har inkommit och att ingen försening föreligger. I annat fall kommer man ju att styra ett lok som någon annan lokförare fortfarande tror sig köra!
Tågklarerare
Vid växling som utförs av tågklarerare, se lokförare.
Lokbyte
Det är alltid tågledaren (TL) som beslutar om lokbyte efter rapport om lokskada från en lokförare eller tågklarerare.
Så fort ett lokbyte har skett skall det nya lokets dekoderadress meddelas till berörda parter, dvs. de lokförare och tågklarerare som fortsättningsvis skall hantera loket i trafiken.