Trafikkurs
Introduktion
Vårt trafikspel skall återspegla vårt trafikområdes behov av transporter på ett trovärdigt sätt och utförs enligt en tidtabell och ett Tjänstgöringsreglemente (TjR). Denna trafikkurs skall ge en insikt i och förståelse av en tidtabells olika delar och användning. Kursen omfattar bl.a. arbetsuppgifter och ansvarsområden för Trafikchef (TC), Tågledare (TL), Tågklarerare (-biträde) och Lokförare (-biträde).
Presentationerna nedan är dels avsedda som referensmaterial och för de trafikkurser vi håller för våra medlemmar, dels skapade för att ge insikt i och kanske ge uppslag för trafikspel på din egen anläggning. Detta är SMJ:s tolkning och användning av förebilder från verkligheten.
(Säkerheten på en bana bygger dessutom på banans spåruppbyggnad, standard och kvalitet på lok och vagnar, men det faller utanför denna trafikkurs.)
Begreppsförklaringar
Begreppsförklaringar som är nödvändiga att känna till för att säkert kunna klarera och framföra tåg.
Grafisk tidtabell
Den grafiska tidtabellen som ligger till grund för planeringen av trafiken och ger översikten över dygnet. Ibland kompletterad med en Tidtabellsbok del B som innehåller bl.a. tjänstetidtabeller för alla tåg i detalj.
Tåglista
En tåglista för den aktuella dagen som är en förteckning på de tågsammansättningar som används just denna trafikkväll.
TjR – Tjänstgöringsreglemente
Förkortat Tjänstgöringsreglemente (TjR) som listar de viktigaste paragraferna. Framförallt den för säkerheten så viktiga paragraf 49 som handlar om TAM (TågAnMälan).
Förarturlista
En förarturlista för varje lokförare som listar de tåg eller andra fordonsrörelser lokföraren skall köra.
Tågordningslista
En tågordningslista för varje station som ger uppgifter om vilka tåg i denna tidtabell som skall klareras, ankomma och avgå på stationen.
Uppställningsplan
En uppställningsplan för tidtabellen som anger var olika tåg och vagnar skall ställas upp inför varje trafikväll (dvs UFA - Utgångsläge För Anfall).