Trafikkurs
Begreppsförklaringar
För att säkerheten skall vara hög på en bana, så finns det ett antal begrepp som man bör förstå och använda. Här har vi listat ur vårt eget Tjänstgöringsreglemente (TjR) en del begrepp som förekommer i hemsidans texter.
Det är Trafikchefens (TC) ansvar att se till att dessa begrepp kompletteras och förtydligas om tveksamheter skulle uppstå. Men det är varje i trafiken deltagande medlems ansvar att förstå och använda dessa begrepp.
- Banan = järnvägen med dess över- och underbyggnad samt vid spår befintliga eldriftledningar med därtill hörande delar.
- Bandisposition (bdisp) = del av spår mellan två dpl som upplåtits för t.ex. vagnuttagning.
- Behovsuppehåll = uppehåll som görs om det finns på eller avstigande på stationen. Ett behovsuppehåll markeras med "kryss i ring" i den grafiska tidtabell.
- Dag = tiden från solens uppgång till dess nedgång.
- Driftplats (dpl) = gemensam benämning på station, lastplats och hållplats.
- Förarturlista = dagsorder för en förare. Där finns i kronologisk ordning upptagna samtliga tåg som berör föraren.
- Grafisk tidtabell (graf) = bygger på det Cartesianska koordinatsystemet, där tiden är avsatt på x-axeln och driftsplatserna på y-axeln. Med hjälp av denna "graf" kan man se var varje tåg vid vilken tidpunkt som helst förväntas befinna sig.
- Huvudspår = för tågrörelse på linjen avsedda spår.
- Hållplats (hpl) = för trafikutbyte avsedd plats på linjen utan sidospår eller huvudsignal.
- Järnvägsfordon = lok, rälsbuss, lokomotor eller annat fordon som är avsett att framföras på spår.
- Järnvägsurspårning = det olycksfall, då ett järnvägsfordons hjul ej längre rullar på skenorna, utan sedan hjulflänsarnas förmåga att leda fordonet på och utefter spåret upphört, befinner sig bredvid skenorna.
- Lastplats (lpl) = plats på linjen med sidospår, med eller utan huvudsignal.
- Linjen = banan utanför de bevakade stationernas gränser.
- Lokförare = den som är ansvarig för tågfordons framförande.
- Natt = tid på dygnet som ej är dag.
- Resande = alla personer, som färdas med tåg, dock ej tjänstgörande järnvägs-, post- och tullpersonal och ej heller personer, som medfölja för tillsyn av djur, gods eller fordon.
- Rälsförhöjning = ytterrälen ligger högre än innerrälen för att motverka centrifugalkrafterna. Vanligtvis även benämnd dosering.
- Sidospår = spår som normalt ej är avsedda för tågrörelse.
- Slutvagn = vagn sist i tåg. Skall i verkligheten vara utrustad med s.k. slutsignal.
Anm. – Eftersom dessa blir små i modell (dvs. svåra att hantera och se) används i stället en vagn avvikande i t.ex. färg, märkning eller last. - Station = plats med huvudsignal, där spår för möte eller förbigång finns. Obemannad station anses alltid som en del av linjen och skall ha rak genomfart.
- Stationsgräns = punkt på banan omedelbart utanför stationens yttersta infartssignal.
Anm. – Består infartssignalen av T-semafor, går dock stationsgränsen omedelbart utanför yttersta växeln.Också; punkt på en stationssträcka dit tågklarerares skyldigheter och befogenheter sträcker sig. - Största tillåtna hastighet (sth) = den högsta hastighet med vilken ett tåg eller järnvägsfordon får framföras på en bandel. Kan även anges som begränsning för ett tåg eller järnvägsfordon.
- Säkerhetsordning (SäO) = enligt järnvägssäkerhetslagen skall det för varje verksamhetsutövare finnas en säkerhetsordning. Motsvarighet hos de enskilda järnvägarna heter Tjänstgöringsreglemente. Järnvägsinspektionen är den myndighet som utövar tillsyn av säkerheten på våra järnvägar.
- Tidtabell (TdT) = samlingsnamn för alla dokument, t.ex. den grafiska tidtabellen och tågordningslistor, som tillsammas beskriver den planerade trafiken på en bana.
- Tjänstgöringsreglemente (TjR) = den skrift som reglerar personalens tjänstgöring och framförande av tåg och andra fordonsrörelser.
- Tjänstetidtabell (TjTdT) = sammanställning av de uppgifter enligt vilka tåg skall framföras. Finns i Tidtabellsboken del B.
- Trafikchef (TC) = chef över trafikavdelning inom en järnvägsförvaltning.
- Tåg (tågrörelse) = järnvägsfordon som framförs enligt tidtabell mellan stationer.
- Tåganmälan (TAM) = anmälan per telefon från en station till nästa station för att förhindra att flera tåg samtidigt befinner sig på samma huvudspår och tåganmälningssträcka.
- Tåganmälningssträcka = bansträcka från en bevakad stations gräns till nästa bevakade stations gräns.
- Tågfordon = järnvägsfordon som är avsett att framföras i tåg. Till tågfordon räknas även rälsbuss.
- Tågklarerare (tkl) = person som av TL förordats att på bevakad station övervaka och ansvara för tågrörelser och annan verksamhet på tågspår.
- Tågledare (TL) = person som av trafikchefen förordnats att leda och övervaka tågrörelserna.
- Tåglista = beskrivning på samtliga i tidtabellen deltagande tågfordon.
- Tågordningslista = förteckning i kronologisk ordning över samtliga tåg som berör stationen.
- Tågspår = spår på station som är avsett för tågrörelse.
- Tågväg = spår eller delar av spår som är avsett för ett visst ankommande eller avgående tåg.
- Huvudtågväg = den vid infarten rakaste tågvägen.
- Sidotågväg = annan tågväg än huvudtågväg. - Vagnuttagning (vut) = uttagning av fordon på tågspår på annat sätt än som tåg eller växlingsrörelse.
- Växlingsrörelse = rörelse med fordon på eller omedelbart utanför driftplats för att flytta fordon inom driftplats eller flyttning av tåg under uppehåll.
- Övergångskurva = kurva med en successivt minskande radie för att minimera sidkrafterna vid färd genom kurvan. I modell åstadkoms övergången lämpligen med s.k. flexräls eller i enklaste fall med fasta kurvspår med olika radier.