Månadens spår
Föregångaren till Månadens spår är Veckans bild, en idé från Janne O. Ett antal intressanta bildtexter från Lars Eric B gav idén till att skapa en sida för mer text och Månadens spår är resultatet.
Precis som tidigare är tanken att få en koppling till pågående verksamheter inom och utanför klubblokalen. Det är tillfället och möjligheten som gör tjuven sägs det och det är litet samma sak här. Det är när någon med kameran framme passar på att ta några bilder som det kan bli en notis i det här området.
Föreningar brukar ha en medlemstidning, så ock SMJ. En av de senare inkarnationerna av vår medlemstidning hette "nya Saxnora Bergslags Allehanda", se etikett nya_sba, med bl.a. notiser från bygden.
Tips 1 – Avslutas rubriken med tecknet », då finns det mer att läsa eller se.
Tips 2 – Klicka på en etikett för att se en "story" och läs den sedan bakifrån för att få tidsaxeln rätt.
Lördagen den 25 mars ordnade SMJ klubbträff för mj-klubbar i Sverige. Ett 35-tal gäster representerande ett tiotal olika klubbar från Malmö i söder till Umeå i norr hälsade på. Dagen innehöll modellutställning, trafikspel och allmänt samkväm och mingel. Evenemanget bevakades av tredje stadsmakten i form av MJ-magasinet och MJ-inspektionen.
/Anders L
Utby rallare i Rättvik hade öppet hus den 1 mars. Föreningens medlemmar har inte kunnat vara i sin lokal under hösten och vintern då man valt att dra ner inomhustemperaturen för att spara uppvärmningskostnader. Men byggandet har pågått hemma hos olika medlemmar så till det öppna huset fanns det en hel del nytt att beskåda.
Det var ett par år sedan jag besökte Utbyrallarna senast. Mitt intryck är att det tillkommit mycket nytt sedan sist, både landskap och byggnader.
/Anders
Den 23/2 1938 grundades SMJ. Exakt 85 år senare firade föreningen sitt 85-årskalas med återblickar i text och bild över vad som skett under alla dessa år.
Samlar man ihop händelserna blir det en lång lista med både stort och smått blandat. Bland de större händelserna får vi räkna in inflyttning i första egna klubblokalen på Hamngatan (1950) samt flytten till nuvarande lokal år 1969.
/Anders
Efter några års paus var det åter dags för Smalspårsfrämjandets Östgötamöte i Norrköping. SMJ deltog och sålde produkter.
En handfull andra småtillverkare var också på plats. Dessutom utställda modeller av järnvägsfordon, byggnader och tekniska detaljer.
I vimlet kunde man se ett tiotal SMJ:are plus andra mj-profiler.
Här intill några bilder från träffen.
/Anders
Första riktiga klubbkvällen år 2023. Knappt 20 medlemmar på plats som höll på med diverse uppgifter.
- Kalibrering av fordon,
- fix och trix med nya kördatorn,
- test av tåg inför visning,
- planering av Mohällarne stadprojektet.
- Även reparationsarbete av spår och växlar i Mohällarne.
- Testkörning av nybyggt ånglok E2 och
- visande av nybyggen/nyinköp hanns också med.
Bilder:
E2-ånglok
Pyttelitet smalspårslok med pytteliten dekoder
Tankvagn utrustad med värmeanläggning
/Anders
Spårvägssällskapet ordnar mässa i Alkärrshallen och SMJ deltar.
Några gamla och nyare spårvagnar finns också i hallen.
/Anders
SMJ:s medlem Staffan H har tyvärr lämnat oss alltför tidigt efter en tids sjukdom. Staffan hade ett starkt engagemang i modulbyggandet (inom MMM) och det var via den delen av hobbyn som Staffan också blev medlem i SMJ. Han deltog ofta i MMM:s aktiviteter och besökte även SMJ:s lokaler lite då och då. Jag minns att Staffan berättade att han byggt en del moduler med rysk förebild. Inte exakt SMJ:s tema men en spännande vinklig på utövandet av MJ-hobbyn.
Våra tankar går till Staffans efterlevande.
/Anders L
Ordförande SMJ
En tripp till Österlen gav möjlighet att åka med museibanan Skånska Järnvägar. En enkel S:t Olof till Brösarp funkade och tillät samtida besök på diverse utställningsträdgårdar för andra i familjen. Premiär för hunden att åka museitåg.
Tåget var en brokig samling vagnar dragna av E2 1183. Vi valde att åka i Co13 2823 som var en av två SJ-boggievagnar i tåget (Den andra var en sliten Co6). Inte en helt typiska vagnar på en olektrifierad bana men skönt med boggier när spårläget inte är perfekt. En handfull trävagnar gav dock rätt känsla för resten av tåget.
Skulle tro att detta var en typisk semestertrafikdag på museibanan. Dagens längsta kö var den till glasskiosken i S:t Olof.
Är du på Österlen rekommenderas en resa med musietåget. Utöver tågdiggarupplevelsen är det en fin sträckning genom typiskt österlenskt landskap.
Här intill några bilder från resan.
/Anders L