Månadens spår
Föregångaren till Månadens spår är Veckans bild, en idé från Janne O. Ett antal intressanta bildtexter från Lars Eric B gav idén till att skapa en sida för mer text och Månadens spår är resultatet.
Precis som tidigare är tanken att få en koppling till pågående verksamheter inom och utanför klubblokalen. Det är tillfället och möjligheten som gör tjuven sägs det och det är litet samma sak här. Det är när någon med kameran framme passar på att ta några bilder som det kan bli en notis i det här området.
Föreningar brukar ha en medlemstidning, så ock SMJ. En av de senare inkarnationerna av vår medlemstidning hette "nya Saxnora Bergslags Allehanda", se etikett nya_sba, med bl.a. notiser från bygden.
Tips 1 – Avslutas rubriken med tecknet », då finns det mer att läsa eller se.
Tips 2 – Klicka på en etikett för att se en "story" och läs den sedan bakifrån för att få tidsaxeln rätt.
Första riktiga klubbkvällen år 2023. Knappt 20 medlemmar på plats som höll på med diverse uppgifter.
- Kalibrering av fordon,
- fix och trix med nya kördatorn,
- test av tåg inför visning,
- planering av Mohällarne stadprojektet.
- Även reparationsarbete av spår och växlar i Mohällarne.
- Testkörning av nybyggt ånglok E2 och
- visande av nybyggen/nyinköp hanns också med.
Bilder:
E2-ånglok
Pyttelitet smalspårslok med pytteliten dekoder
Tankvagn utrustad med värmeanläggning
/Anders
Spårvägssällskapet ordnar mässa i Alkärrshallen och SMJ deltar.
Några gamla och nyare spårvagnar finns också i hallen.
/Anders
SMJ:s medlem Staffan H har tyvärr lämnat oss alltför tidigt efter en tids sjukdom. Staffan hade ett starkt engagemang i modulbyggandet (inom MMM) och det var via den delen av hobbyn som Staffan också blev medlem i SMJ. Han deltog ofta i MMM:s aktiviteter och besökte även SMJ:s lokaler lite då och då. Jag minns att Staffan berättade att han byggt en del moduler med rysk förebild. Inte exakt SMJ:s tema men en spännande vinklig på utövandet av MJ-hobbyn.
Våra tankar går till Staffans efterlevande.
/Anders L
Ordförande SMJ
En tripp till Österlen gav möjlighet att åka med museibanan Skånska Järnvägar. En enkel S:t Olof till Brösarp funkade och tillät samtida besök på diverse utställningsträdgårdar för andra i familjen. Premiär för hunden att åka museitåg.
Tåget var en brokig samling vagnar dragna av E2 1183. Vi valde att åka i Co13 2823 som var en av två SJ-boggievagnar i tåget (Den andra var en sliten Co6). Inte en helt typiska vagnar på en olektrifierad bana men skönt med boggier när spårläget inte är perfekt. En handfull trävagnar gav dock rätt känsla för resten av tåget.
Skulle tro att detta var en typisk semestertrafikdag på museibanan. Dagens längsta kö var den till glasskiosken i S:t Olof.
Är du på Österlen rekommenderas en resa med musietåget. Utöver tågdiggarupplevelsen är det en fin sträckning genom typiskt österlenskt landskap.
Här intill några bilder från resan.
/Anders L
SMJ deltar på modellfordonsmässan på Munktellmuseet i Eskilstuna. Här finns bland annat flera traktorer BM-10 i skala 1:1.
Vår bordsgranne bygger egna Komatsu entreprenadmaskiner i skala 1:50 och 1:32.
Igenkänningsfaktorn från MJ-marknader är mycket hög men här är det modellbilar på borden.
/Anders
Programverk för att styra signaler och bommar för en bomanläggning vid Ramsbo station vid övergången till Ramsbo såg. Den gängade axeln driver en medbringare som slutar olika kontakter som styr signalerna. Själva bommarna kommer också att få sin rörelse från den rörliga medbringaren, troligen via en överföring som läggs i gardinspiral eller liknande. Det är trångt under anläggningen så själva programverket kan inte läggas direkt under bomanläggningen som ju ligger i landskapet.
Det är inte bara malmbanan som drabbas av olycka med malmvagnar inblandade. Detta hände när växeldekodern D73 pajjade i Ålbro.
I motsats till malmbanan blev de materiella skadorna obefintliga, lyckligtvis!
/Janne O


Den man som med rätta kan kallas ’Mr SMJ’ är inte längre med oss. SMJ:s hedersordförande Otto BvL har gått bort den 15 september 2021. Otto var SMJ:s ordförande och starke man under många decennier och dessutom den som designade och byggde det mesta av el, elektromekanik, elektronik och senare DCC-lösningar på SMJ:s anläggningar, både på Hamngatan och på Rosenlundsgatan.
(Läs hela historien genom att klicka på rubriken.)