SMJ-vingar-6

Vykort

Beskrivning

Ett sätt att visa vad man sett vid ett besök på SMJ:s anlägg­ning kan vara att skicka ett vykort till någon bekant. Vi tog fram några vykort från Bång­fors bruks­miljö som en första omgång och därefter har motiv från Mohäl­larne till­kommit.

Senaste till­skottet är ett kort med ett främ­mande inslag, det är dock ganska tids­bundet.


Beställning

1 st vykortSEK 10:-
2 st vykort (blan­dade)SEK 15:-
3 st vykort (blan­dade)SEK 20:-
5 st vykort (blan­dade)SEK 30:-
10 st vykort (blan­dade)  SEK 50:-

Specifikation

  • Vykort med baksidestext och adressfält

Nr 11, Mohäl­larne, loksta­tionen
Kvällens sista persontåg har anlänt och det nyligen in­ köpta loket, A6 1689, får vatten och kol. Privatbanan har inköpt några begagnade A6­ och A7­-lok och tvin­gats bygga om sina vattenhästar. Arbetet har utförts av Juhlins Mekaniska. De äldre lokförarna diskuterar det nya påfundet med lånet av det nya T2-­loket. 

Nr 12 Mohäl­larne, lokstallet
Lokomotorstallet rymmer nätt och jämt Z43:an. Var skall det stora inlånade dieselloket få plats? I lokstallet står svarvaren Einar Bertilsson. Han jobbar som vanligt över med något svarvarbete. Vad han tillverkar? Kanske något till några nyligen inköpta begagnade A6- och A7-lok. 

Nr 23, Kolaråsen, stationshuset
Förebilden till Kolaråsens stationshus är Järle stations­ hus på linjen Nora–Ervalla. Det är byggt 1854 och är Sveriges äldsta kvarvarande stationshus. De djupa skogarna runt Kolaråsen hyser många udda existenser. Ibland lämnar de hemtrakten och tar tåget till staden Ekensholm. 

Nr 32, Bångfors, stationen
De sista solstrålarna fångar dagens sista persontåg mot Mohällarne. Det förbigångna malmtåget inväntar avgångssignal. Ett diesellok har lämnat några träkolsvagnar vid kolhuset och är på väg tillbaka till spår tre. Godståget skall så småningom avgå till Ekensholm. 

Nr 39, Bångfors, gamla bruket
Förebilden, Engelsbergs bruk, är numera industriminnes­ märke. I mitten syns mulltimmerhyttan och rostugnen, till vänster det stora kolhuset. Den vita herrsmedjan syns i bakgrunden och till höger skymtar Bångfors herrgård. Genom bruket flyter den idylliska Bångfors kanal – själva förutsättningen för hela verksamheten.