Trafikområdet
<- Spårplanen
SMJ, privatbanan Saxnora–Mohällarne Järnväg
Starka krafter, ledda av brukspatronen på Bångfors, verkade från mitten av 1860-talet för byggandet av en järnväg från Saxnorafältet till en lämplig plats vid sjön Eken, företrädesvis Ekensholm. År 1878 öppnades banan för trafik till Ekensholms hamn. Tio år senare hade banan förlängts till Mohällarne och bolaget benämndes därefter Saxnora–Mohällarne Järnväg (SMJ). Nu fanns det förutsättningar för en rationell järnhantering inom området.
Sedermera sinade fyndigheterna i Saxnorafältet varför utskeppning av malm från Mohällarne hamn numera kommer från Kvarngruvan via transporter på SJ. Sträckan Saxnora–Farsarvet revs upp men banan behöll trots det sitt namn.
Farsarvet – sammanbindningsstationen
Här sker det viktiga bytet av dragkraft för malmtågen (el eller diesel på SJ, ånga eller diesel på SMJ) samt sammanslagning och delning av malmtågen för att de skall klara de kortare stationerna på privatbanan.
Här sker också passagerarbytet mellan stats- och privatbanan, från de snabba persontågen och motorvagnstågen på SJ till de litet mer sävliga små persontågen och rälsbussarna på SMJ.
---> Bildgalleri
Ramsbo – med anslutningsspår till Sågen
Timmer till sågverket och produkter från snickeriet (intill sågverket). Smärre person- och godstrafik.
Sågen tar sitt timmer från järnvägen såväl som flottning på älven. Det sågade virket fraktas sedan bort med järnvägen.
---> Bildgalleri
Ekensholm – Ekensholmsbanans huvudort
Här ligger banförvaltningens med kontor och verkstäder. Det finns också olika småindustrier och en liten hamn. I förgrunden ligger ångaren s/s Svanen färdig för avfärd. Till vänster ser man lokstationen med Ekensholms lok- och vagnverkstad (ELV) som ibland utför legoarbeten åt SJ.
---> Bildgalleri
Bångfors – den gamla mulltimmerhyttan
I dag är hyttan ersatt med ett modernt valsverk (ej byggt i modell) vilket ger underlag för trafik med stålskrot. Det finns även några småindustrier på orten. Bångfors gamla bruksområde med sin mulltimmerhytta är inspirerat av Engelsbergs bruksområde i Bergslagen. Bångfors kanal har numera inte den brusande ström av trafik som den en gång hade…
---> Bildgalleri
Kolaråsen – välfärden mitt ute i skogen
Då området har en sällsynt förnämlig natur finns ett flertal hotell och pensionat i området. Detta gör att en s.k. kursvagn ofta tar hand om persontransporten från SJ. Som namnet antyder är kolmilor inte heller ett okänt begrepp samt broar, och åter broar på väg över grusåsarna med sitt grustag (viktig för en järnväg).
---> Bildgalleri
Mohällarne – slutstation på privatbanan
Banan förlängdes till Mohällarne efter det att utbyggnaden från Ekensholm färdigställts. (Enligt banans officiella historia skedde detta 1888.) Här finns en stor lokstation och en stor utskeppningshamn för både malm och styckegods. Lokstationen vid Mohällarne fyller en mycket viktig funktion på banan. De stora malmtågsloken måste ju slaggas, kolas och få nytt vatten efter sitt slit med att dra malmtågen från Farsarvet till Mohällarne hamn.
---> Bildgalleri
Den egentliga huvudorsaken till att privatbanan Saxnora Mohällarne Järnväg (SMJ) en gång byggdes. Det ankommer två fullastade malmtåg under ett typiskt trafikdygn till malmhamnen. Dessutom finns det en oljehamn och en styckegodshamn, bägge ger sin beskärda del av trafikunderlaget.
---> Bildgalleri