SMJ-vingar-6

Välkommen till

Information

in English

En av landets största modelljärnvägsanläggningar

 skala 1:87, spårvidd H0.  

Information

in Deutsch

loading...

För JM i tiden, speglar vår idé mycket bra.

Aktuellt

Läs mer på sidan Publika visningar och Gruppvisningar

SMJ-nytt

 • Visningar och (H)julkörningen

  19 augusti 2022 19:36
  Nu har vi börjat med visningar igen. I första hand är det bokade gruppvisningar som vi tar emot.Just finns det bara en publik visning planerad, nämligen (H)julkörningen.…
 • SMJ Verksamhetsberättelse år 2021

  7 maj 2022 10:27
  Verksamhetsberättelse för 2021 är nu publicerad till gagn för att uppfriska minnet för både medlemmar som deltog på åtsmötet såväl som för de som inte hade tillfälle till detta..…
 • Försäljningsstopp av färger

  18 mars 2022 11:01
  SMJ har fått information om att våra färger träffas av en ny EU-lagstiftning som trädde i kraft 1 mars 2022. Vi undersöker nu vilka eventuella effekter det får för vår färgförsäljning. I väntan på att vi utrett denna fråga har vi beslutat att införa ett försäljningsstopp för färgerna.

  Vi återkommer med information när vi vet vilka förutsättningar som gäller för vår försäljning av färgerna.
 • God Jul & Gott Nytt År 

  20 december 2021 11:47
  SMJ önskar alla medlemmar och besökare en God Jul 2021 och ett Gott Nytt År 2022. Vi får hoppas att restriktionerna lättas igen så att vi även kan önska besökare ner på visningar.
  TIPS – Klicka på bilden på förstasidan så kommer ett julkort.
 • SMJ Verksamhetsberättelse år 2020

  2 november 2021 23:58
  Verksamhetsberättelse för 2020 är nu publicerad till gagn för att uppfriska minnet för både medlemmar som deltog på åtsmötet såväl som för de som inte hade tillfälle till detta..…

Senaste spåren

 • Staffan H har tyvärr lämnat oss

  22 juli 2022 23:24
  SMJ:s medlem Staffan H har tyvärr lämnat oss alltför tidigt efter en tids sjukdom. Staffan hade ett starkt engagemang i modulbyggandet (inom MMM) och det var via den delen av hobbyn som Staffan också blev medlem i SMJ. Han deltog ofta i MMM:s aktiviteter och besökte även SMJ:s lokaler lite då och då. Jag minns att Staffan berättade att han byggt en del moduler med rysk förebild. Inte exakt SMJ:s tema men en spännande vinklig på utövandet av MJ-hobbyn.

  Våra tankar går till Staffans efterlevande.

  /Anders L
  Ordförande SMJ
 • Skånska Järnvägar

  22 juli 2022 08:50
  En tripp till Österlen gav möjlighet att åka med museibanan Skånska Järnvägar. En enkel S:t Olof till Brösarp funkade och tillät samtida besök på diverse utställningsträdgårdar för andra i familjen. Premiär för hunden att åka museitåg.
  Tåget var en brokig samling vagnar dragna av E2 1183. Vi valde att åka i Co13 2823 som var en av två SJ-boggievagnar i tåget (Den andra var en sliten Co6). Inte en helt typiska vagnar på en olektrifierad bana men skönt med boggier när spårläget inte är perfekt. En handfull trävagnar gav dock rätt känsla för resten av tåget.
  Skulle tro att detta var en typisk semestertrafikdag på museibanan. Dagens längsta kö var den till glasskiosken i S:t Olof.
  Är du på Österlen rekommenderas en resa med musietåget. Utöver tågdiggarupplevelsen är det en fin sträckning genom typiskt österlenskt landskap.
  Här intill några bilder från resan.
  /Anders L
 • Besök på GMJS

  23 april 2022 17:13
  Några SMJ:are besökte GMJS och Smalspårsfrämjandets årsmöte lördagen den 23 april. GMJS har sedan några år sin lokal på Götaverkens gamla område på Hisingen.
  GMJS anläggning innehåller olika stationer från olika tidsåldrar, från sent 1800-tal till nutid. Även den rullande materielen kommer från olika epoker enligt principen ett tågsätt för varje decennium. Några olika tågsätt visades den 22 april.
  Här intill några bilder från anläggningen.
  /Anders L
 • Modellbilsmässa i Eskilstuna

  12 mars 2022 10:12
  SMJ deltar på modellfordonsmässan på Munktellmuseet i Eskilstuna. Här finns bland annat flera traktorer BM-10 i skala 1:1.
  Vår bordsgranne bygger egna Komatsu entreprenadmaskiner i skala 1:50 och 1:32.
  Igenkänningsfaktorn från MJ-marknader är mycket hög men här är det modellbilar på borden.

  /Anders
 • Programverk för bommar

  8 februari 2022 21:13
  Programverk för att styra signaler och bommar för en bomanläggning vid Ramsbo station vid övergången till Ramsbo såg. Den gängade axeln driver en medbringare som slutar olika kontakter som styr signalerna. Själva bommarna kommer också att få sin rörelse från den rörliga medbringaren, troligen via en överföring som läggs i gardinspiral eller liknande. Det är trångt under anläggningen så själva programverket kan inte läggas direkt under bomanläggningen som ju ligger i landskapet.…

Produkter till försäljning

Klicka på annonsen för att se nästa.
English presentation of PV56.

loading...