SMJ-vingar-6

Välkommen till

Information

in English

En av landets största modelljärnvägsanläggningar

 skala 1:87, spårvidd H0.  

Information

in Deutsch

loading...

Aktuellt

INSTÄLLDA VISNINGAR
SMJ måste tyvärr meddela att visningar på SMJ är inställda tills annat meddelas på hemsidan. 
SMJ vill inte bidra till spridning av Covid-19 och följer därför många andra evenemangsarrangörer och ställer in.
Läs mer på sidan Publika visningar och Gruppvisningar

SMJ-nytt

 • SMJ Byggbekrivningar till lok och vagnar

  10 februari 2021 22:53
  Lok littera Sb/S2: Nu är den senaste och kompletta versionen av byggbeskrivningen och steg-för-steg-beskrivningen uppladdad till smj.org -> Försäljning > Byggbeskr.

  Där kan du även hitta övriga byggbeskrivningar till våra lok och vagnar för gratis nerladdning. Vem vet, kanske blir du sugen på att beställa en byggsats?
 • SMJ småsskriftsserie

  20 januari 2021 20:59
  Under årens lopp har SMJ skapat några små skrifter i olika ämnen. Dessa såldes förr som produkter men nu erbjuder vi dessa som nedladdningsbara pdf-filer. Formatet var ursprungligen bokformat men även omgjorda i A4.
  smj.org -> Klubbinfo -> Byggartiklar…
 • Ny lokbyggsats - Sb-loket

  19 januari 2021 11:40
  SMJ lanserar ännu en lokbyggsats. Denna gång är det ångloket Sb. Dessa lok var ett försök att bygga ett standardiserat lok med komponenter från andra loktyper (drivhjul, panna med mera). Det blev bara fem lok byggda men med tanke på att de var i drift väldigt länge trots sin ringa numerär måste de ha ansetts som lyckade konstruktioner.

  Byggsatsen består huvudsakligen av etsade mässingsdetaljer men andra gjutdelar och trådar finns också med. Vill du läsa mer om byggsatsen och se utdrag från den fylliga byggbeskrivningen kikar du under avsnittet ’Försäljning’ (högst upp på hemsidan) och sedan i underavdelningen ’Lok’.

  /Anders L
 • År 2021, SMJ:s 83:e verksamhetsår

  1 januari 2021 17:16
  God fortsättning önskas alla medlemmar!
  Vår anrika förening har förlängt sin existens genom att år 2021 startat.
   
  Tyvärr har vi inte lämnat pandemin bakom oss i och med årsskiftet. Styrelsen vill därför påminna om att SMJ:s verksamhet är pausad tills vidare.
  Läs hela texten genom att klicka på rubriken.
 • Presentation av BM-10 lilla traktorn

  5 november 2020 11:53
  Ny färdigbyggd bil, eller som i det här fallet, en liten traktor. Traktorn BM-10 lanserades 1946 och tillverkades fram till 1953 i total 6400 exemplar. 

  Den är mycket detaljerad och har en rörlig framaxel vilket gör den lättare att placera naturligt i landskapet.

  Modellen är en handtillverkad småseriemodell i en begränsad upplaga.
  Finns bara som färdigbyggd modell i skala 1:87.

Senaste spåren

 • En av SMJ:s hedersmedlemmar har gått ur tiden

  2 juli 2021 12:22
  SMJ:s hedersmedlem Bertil C har gått ur tiden. Han blev medlem i SMJ redan då klubben hade sin anläggning i Sagerska Husen på Hamngatan och var klubbens kassör under många år från 1960-talet och fram till och med andra halvan av 1980-talet. 

  Men Bertil gjorde mycket mer i föreningen är höll i pengarna. Han var mycket duktig på att konstruera och bygga stabila och stadiga konstruktioner. En stor del av ramverket under vår nuvarande anläggning är resultatet av Bertils tankar, penna och hantverk. Som alla vet är det mycket stadigt byggt och gjort med stor hantverksskicklighet. 
 • SMJ Årsmöte 2020

  15 september 2020 14:56
  SMJ höll sitt årsmöte för 2020 dem 10 september. Flera månader försenat då det normalt hålls i april månad. Formaliakrav kring föreningens administration gjorde dock att vi behövde ha ett årsmöte och så fick det bli. 17 medlemmar deltog i årsmötet som förlöpte utan några anmärkningsvärda händelser. Tja, det ska då vara herr sekreterarens krönika över händelser under verksamhetsåret 2019 (och jag tror också lite från 2020) som var både omfattande, fyllig, underfundig och underhållande. Rätt många av föreningens medlemmar och funktionärer blev omnämnda i sagda krönika, oftast med en liten tvist men alltid med värme.

  Resultat- och balansräkningar godkändes och lades till handlingarna. Revisionsrapporten hade inga anmärkningar och den avgående styrelsen fick ansvarsfrihet.
  Budgetförslaget för verksamhetsåret 2020 godkändes och den avgående styrelsen gav också en översikt över lagersituationen för olika produkter i SMJ:s sortiment. Medlemsavgiften för år 2021 är oförändrad enligt den avgående styrelsens förslag och beslutet på mötet.

  Ny styrelse valdes. Den är till stora delar identiskt med den avgående. Ett par ändringar blev det dock. Eric Bergendahl valdes in som suppleant och Hedersordförande Otto BvL lämnade suppleantposten och fick istället en fri roll som till styrelsen permanent adjungerad Hedersordförande.

  Den nya styrelsens sammansättning; Ordförande Anders Lundin, sekreterare Hubert Österlund, kassör Leif Persson, ledamot Mats Dahlström, ledamot Mikael Ekelund, ledamot Håkan Löfgren, suppleant Sten Lannér, suppleant Eric Bergendahl, adjungerad Hedersordförande Otto Berg von Linde.

  /Anders L

  Verksamhetsberättelse för 2019
 • Panelen i förarhytten

  12 september 2020 13:43
  Där började Julle och Berth M att skruva ner pannåerna och att dra ut de stora kablarna som går ut i teknikrummet. När Julle och jag kom ner i går så ringlade kablarna sig som ett stort ormbo vid förarplatsen för SJ så det verkade bra att dra ut dom i teknikrummet. Det var trångt i hålet att få ut de första kablarna men vartefter så gick det lättare. Så då fortsatte vi av bara farten att dra ut resten, Julle drog bort kablarna i teknikrummet och till slut hade vi en hög med 18 kabelbuntar på skrivbordet… Tornadon Juhlin hade passerat teknikrummet.

  Tips: behöver någon bra kopplingstråd (som iofs är entrådig men 0,6 mm i diameter så den är inte så skör) ta en sådan här bunt om du kommer ner till klubben. Då har du tvinnade parledningar en masse att arbeta med hemma. En del kommer att sparas på klubben andra att så småningom skickas på återvinning tillsammans med de sista reläsatser.

  (Hela berättelsen fortsätter i sin helhet efter bilderna.)

  /Lars-Gunnar F

  Förklaring till bilderna: Först några bilder på panelen som den såg ut. både som helhet och på insidan hur den var uppbyggd (tänk på att den dels är byggd på 1970-talet, dels med samma panelmekanik som användes på SJ-panelen från 1950-talet eller så). Sedan kommer några bilder från kabelrensningen och rivningen av panelen. Som slutbild kommer en arbetsbild på den nya översiktspanelen som är under framtagande (blir enbart i svart och vitt, färgstrecken är enbart måttlinjer). 
 • Veterantåg på Saltsjöbanan

  15 augusti 2020 13:46
  Årets resa med veterantåget på Saltsjöbanan avklarad. Saltsjöbaden - Henriksdal ToR. Resan gjordes i motorvagn nr 15. Med i tåget fanns även manövervagnen nr 22.
  Av den tjänstgörande personalen fick vi veta att ytterligare en vagn är under renovering men är inte klar för trafik.
  Fordonen ägs av Spårvägsmuseet i Stockholm men Saltsjöbanans museiförening tar nähand om dem och kör med dem.
  /Anders L
 • SMJ Årsmöte 2020 10 september

  28 juli 2020 21:12
  SMJ:s årsmöte har fått flyttas från april och kommer att hållas den 10 september. Styrelsen har diskuterat frågan om tidpunkt för mötet och till slut kommit fram till att formaliakrav gör att mötet behöver genomföras trots att coronaläget inte normaliserats.
  Planen är att låna garaget under mötet för att kunna möblera med rejäla luckor mellan stolarna.
  En formell kallelse kommer men boka kvällen den 10/9 för årsmötet.
  Anders L

  (Bilden här intill visar ett avsnitt från en av världens äldsta järnvägslinjer - den mellan Manchester och Liverpool. SMJ är inte så gammal men 82 år är ändå en aktningsvärd ålder och vi kör vidare så gott det går trots covid-19.)

Produkter till försäljning

Klicka på annonsen för att se nästa.
English presentation of PV56.

loading...