TrafikenBananMedlemsinfoOm EkensholmsbananInnehållsförteckningPrylbodenCafe Bakfickan

Ett nöje du kan ägna sig åt är trains­pot­ting (på svenska ungefär tågspa­ning). Nu kan man ju ägna sig åt denna hobby även i modell. Dessa sidor visar ett urval av lok, räls­bussar och motor­vagnar som kan rulla på just vår anlägg­ning. (Motsva­rande infor­ma­tion finns även uppsatt i klubb­lo­kalen för att gör det lättare för besö­karna under en trafik­kväll.)

SMJ:s bana är som bekant daterad 1955, själva land­skapet, bilar och miljöer är strikt hållna till hur världen såg ut då. När det gäller rullande mate­rial tillåter vi mer frihet. Du kan därför se tåg som inte fanns 1955 rulla på vår bana. Vad hände förresten året 1955?

Olika loktyper som kan ses hos SMJ:

Diesellok

Godståg

Diesel­loken dök upp som ersät­tare för ångloken på ej elekt­ri­fi­e­rade sträckor.

Läs mer… ->

Ellok

I snabba fjärrtåg, kallade snälltåg, mellan större orter

Elekt­riska lok har funnits sedan länge i Sverige.

Läs mer… ->

Lokomotorer

Växling

Växling utförs ofta av loko­mo­torer, dvs. lättare lok med lägre drag­kraft. Enklare linje­tjänst som VUT:ar kan också utföras med en loko­motor.

Läs mer… ->

Motorvagnståg

Persontrafik

När räls­bus­sarna blev utrus­tade med motorer i varje boggie så kallades de motor­vagnar. Sedan 1970-​talet använder man benäm­ningen motor­vagnståg även för alla typer av räls­bussar.

Läs mer… ->

Rälsbussar

Persontrafik

Vad blir det om man sätter järn­vägs­hjul på en buss? Jo, en räls­buss. Dom första räls­bus­sarna var i princip bussar på räls men för att under­lätta så gjordes en väsentlig skillnad, man byggde en förar­hytt i bägge ändar. Man behövde ingen vänd­skiva när man skulle byta färd­rikt­ning och åka till­baka. Dom första och riktigt små räls­bussar kan ha en inbyggd vändan­ord­ning, i princip en domkraft som tryckte en bärplatta mot rälsen och därmed lyft fordonet. Därmed var det sedan lätt att med hand­kraft vrida runt fordonet och sänka ner det på spåren igen. (En princip som har använts även för stora snöröj­ningslok men då pratar vi stora doningar…)

Läs mer… ->

Ånglok

Person och godståg över hela Sverige

Vilka ånglok kommer du själv ihåg? Dom är ju inte så vanliga längre om man så säger. Här är ett antal olika ånglok som av och till dyker upp på klub­bens olika trafik­till­fällen.

Läs mer… ->